1 till 5 tips

Hur vet jag att en hemsida är säker?

Kolla säkerhetsstatussymbolen i webbläsaren till vänster om adressen, det ser ut som ett hänglås. Om en webbplats kan vara osäker ändras den ikonen. Detta visar också information om sidan, exempelvis om den är krypterad med https, vilket är ett säkerhetstecken. 

Att kunna identifiera en pålitlig hemsida är viktigt för att inte bli lurad eller drabbad av säkerhetsproblem. I denna artikel kommer vi att presentera fem tips som hjälper dig att kontrollera om en hemsida är säker.

Innehållsförteckning

Identifiera en säker hemsida

5 viktiga saker att tänka på

1: Kolla domänens trovärdighet

En av de första sakerna du bör göra när du besöker en ny webbplats är att kontrollera domänen. En pålitlig webbplats kommer vanligtvis att ha en välkänd domän som återspeglar sitt syfte och innehåll. Exempelvis är ”.se” vanligt för svenska webbplatser och ger en viss känsla av lokalt förtroende. Undvik att besöka webbplatser med ovanliga eller långsökta domäner, då detta kan vara en indikation på hur seriös den ansvarige är.

2: Bedöm webbplatsens design och användarupplevelse

En pålitlig hemsida har vanligtvis en professionell design och är enkel att navigera. Designen bör vara estetiskt tilltalande och användarupplevelsen bör vara smidig och intuitiv. Om webbplatsen ser oprofessionell ut med dålig layout, dåligt utformad text och trasiga länkar, kan det vara en varningssignal för att den inte är pålitlig.

3: Kontrollera säkerhetscertifikat och SSL-kryptering

Säkerhet är en viktig faktor för att bedöma en hemsidas pålitlighet. Kontrollera om webbplatsen har ett giltigt säkerhetscertifikat och om den använder SSL-kryptering. Ett säkerhetscertifikat visar att webbplatsen har vidtagit åtgärder för att skydda din information, medan SSL-kryptering säkerställer att all data som överförs mellan din webbläsare och webbplatsen är krypterad. Du kan kontrollera om en webbplats använder SSL genom att titta efter ”https://” i webbadressen och ett hänglåsikon bredvid adressfältet.

4: Utvärdera innehållet och källorna

En pålitlig hemsida bör erbjuda högkvalitativt och trovärdigt innehåll. Ta dig tid att läsa igenom innehållet och bedöm om det är ordentligt gjort, relevant och välskrivet. Kontrollera även källorna som används på webbplatsen. Pålitliga webbplatser använder vanligtvis källor från betrodda och etablerade organisationer eller experter inom det relevanta ämnesområdet. Om webbplatsen inte nämner källor eller använder sig av osäkra och okända källor, kan det vara en varningssignal för att den inte är pålitlig.

5: Kundomdömen

En annan bra metod för att bedöma en hemsidas pålitlighet är att läsa omdömen från andra kunder. Sök efter det och andra kommentarer från användare om webbplatsen. Om det finns många negativa recensioner eller varningar om bedrägeri och oseriöst beteende, bör du vara försiktig med att interagera med webbplatsen.

vill du ha hjälp med din hemsida?

Att kunna identifiera en pålitlig hemsida är viktigt. Genom att följa dessa fem tips kan du öka dina chanser att undvika bedrägeri och säkerhetsproblem online. Kom ihåg att alltid vara vaksam och göra din egen bedömning när du besöker nya webbplatser.

För mer information om bedrägeri och säkerhet kan du besöka Wikipedia-sidan om bedrägeri, där du kan få ytterligare insikter om olika typer av bedrägeri och hur du kan skydda dig själv online.

Vill du ha hjälp med att bygga en pålitlig och professionell webbplats? Tveka inte att kontakta oss, med över 10 år i branschen och många framgångsrika projekt under bältet så är vi övertygade om att vi kan hjälpa dig.

Johan Alkemyr

Johan Alkemyr – CEO UnityWebb

Relaterade Artiklar

Identifiera en säker hemsida

5 Tips för att Identifiera en pålitlig hemsida

18 juli 2023

Hur vet jag att en hemsida är säker? Kolla säkerhetsstatussymbolen i webbläsaren...

Läs mer
5 design tips

Tips: Skapa en framgångsrik hemsida

21 februari 2024

5 Designprinciper för en effektiv hemsida För att designa en effektiv och...

Läs mer
cybersäkerhet

Cybersäkerhet: Skydda din Digitala Miljö

5 maj 2024

Cyberattacker En cyberattack innebär ett medvetet försök att infiltrera och skada ett...

Läs mer

    Vi kan ringa upp dig!

    Vanligtvis ringer vi upp nästkommande vardag mellan 09:00 - 17:00. Får vi inget svar gör vi ett nytt försök samma vardag, efter angiven tid.