1 till 5 tips

Hur är man säker på nätet?

För att vara säker på nätet kan du göra några enkla saker som att undvika öppna trådlösa nätverk och använd kryptering på ditt eget, rensa gamla nätverk från din enhet och surfa bara på sidor med ”https” i adressen, det visar att de är säkra.

Här nedanför så förklarar vi djupare om vad du kan göra för att vara mer säker på internet.

Innehållsförteckning

bättre säkerhet online

5 viktiga faktorer att tänka på

1: Lösenordssäkerhet

Våra digitala liv är fulla av potentiella risker, och lösenord står i centrum för dessa utmaningar. Många individer återanvänder samma lösenord på flera webbplatser, vilket skapar en risk. Säkra lösenord bör vara unika och komplexa för varje webbplats eller tjänst du använder. Om att hålla reda på dessa känns överväldigande kan en lösenordshanterare vara lösningen.

2: Tvåfaktorsautentisering (2FA)

2FA stärker din säkerhet på nätet genom att kräva två verifieringsmetoder innan du får tillgång till ditt konto. Detta skyddar dig även om någon får reda på ditt lösenord. Med tanke på hur många tjänster som nu erbjuder denna funktion är det klokt att aktivera den på varje hemsida där det är möjligt.

3: Uppdateringar

Varje gång en webbplats eller enhet ber om en uppdatering, tänk på att dessa ofta innehåller viktiga säkerhetsfixar. Genom att regelbundet uppdatera dina enheter och programvaror kan du säkerställa bästa möjliga säkerhet på nätet.

4: Var medveten om phishing och bedrägerier

Försök att lura användare är vanliga på nätet. Var alltid skeptisk till okända länkar eller erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna, särskilt på en ny hemsida eller webbplats.

5: Använd en VPN

För de som undrar VPN betyder?, står det för Virtuellt Privat Nätverk. En VPN krypterar din internetanslutning, skyddar din data och döljer din plats. Detta är särskilt viktigt för de som ofta ansluter till offentliga Wi-Fi-nätverk. Läs mer på Wikipedia om hur VPN fungerar ifall du har fler frågor.

Lite extra hjälp

Ta en titt på följande video om att ”Blir säker – IT-säkerhet för alla”. Det är Internetstiftelsen som ligger bakom denna video, bra att titta på för dig som är osäker eller bara behöver uppdateras om punkterna.

har du fler frågor om säkerhet?

I den digitala eran är ”säkerhet på nätet” mer kritisk än någonsin. Våra liv är djupt förankrade online, vilket betonar vikten av att skydda vår personliga och finansiella information. Med rätt verktyg, såsom VPN, och en ständig medvetenhet om de senaste säkerhetsmetoderna, kan vi navigera säkert på varje ”webbplats”. Utbildning och medvetenhet är nyckeln. För att utforska mer om hur du kan förstärka din internetsäkerhet eller om du har några specifika bekymmer, rekommenderar vi att du kontaktar oss. Med rätt kunskap och resurser kan vi alla dra nytta av internets fördelar utan att äventyra vår säkerhet.
Johan Alkemyr

Johan Alkemyr – CEO UnityWebb

Relaterade Artiklar

bättre säkerhet online

5 Tips för bättre säkerhet online

21 oktober 2023

Hur är man säker på nätet? För att vara säker på nätet...

Läs mer
vad är chatgpt

Maximera ChatGPT med 7 Experttips

15 juli 2023

vad är chatgpt? Hur använder man ChatGPT? För det första så är...

Läs mer
7 tips om grafisk design

7 Värdefulla Tips för Grafisk Design

27 maj 2023

Vad gör man som grafisk designer? En grafisk designer skapar visuella koncept,...

Läs mer

    Vi kan ringa upp dig!

    Vanligtvis ringer vi upp nästkommande vardag mellan 09:00 - 17:00. Får vi inget svar gör vi ett nytt försök samma vardag, efter angiven tid.